Masz pytania? zadzwoń Zadzwoń: 22 750 62 49 lub 605 377 500 (8.00-16.00) albo napisz sklep@horpol.com         newsletter Zapisz się do newslettera i odbierz kod rabatowy.

Gaśnica pianowa gastronomiczna 2l GPN-2x ABF/M

  • Dodaj recenzję:
    (Zobacz recenzje)
  • Kod: 101547
  • Producent: Ogniochron
  • Kod producenta: 5907620602445

  • Historia ceny
  • Czas realizacji: 1-2 dni robocze
  • szt.
  • Cena netto: 117,89 zł / szt. 178,35 zł 145,00 zł / szt.

Gaśnica pianowa gastronomiczna 2l GPN-2x ABF/MP

Gaśnica gastronomiczna

 

Gaśnica gastronomiczna została zaprojektowana dla zabezpieczania pomieszczeń, w których występuje szczególne zagrożenie pożarami olejów i tłuszczów jadalnych.

To gaśnica jest szeroko stosowana w gastronomii i kuchniach domowych. Gasi również urządzenia elektryczne pod napięciem do 1000 V.

 

Uwaga! Ze względu na koszty dostawy, w ramach jednego zamówienia można zamówić maksymalnie 6 sztuk tej gaśnicy. Można potem dodać do zamówienia inne produkty. Jeśli potrzebna jest większa ilość tej gaśnicy, prosimy złożyć kolejne zamówienie.

 

W kuchni najczęściej spotykamy się z największym zagrożeniem pożarów materiałów stałych (A), cieczy i materiałów topiących się (B) oraz pożarów tłuszczów i olejów jadalnych (F). Wtedy zalecamy stosowanie gaśnic i urządzeń płynowych ze środkiem gaśniczym w postaci płynu ABF. Gaśnice płynowe posiadają najwyższą skuteczność gaśniczą w gaszeniu pożarów z grupy F, czyli palnych tłuszczy i olejów jadalnych (np. rozgrzanego oleju na patelni). Gaśnica gastronomiczna gasi także urządzenia elektryczne pod napięciem do 1000 V.

Opcje gaśnicy gastronomicznej 

 Do tej gaśnicy można dokupić specjalną apteczkę gastronomiczną HACCP dla przedsiębiorstw z wdrożonym systemem HACCP oraz do wszelkich obiektów gastronomicznych zajmujących się produkcją i przygotowywaniem żywności, oraz związanych z przemysłem spożywczym. Opis apteczki można znaleźć tutaj.

Dostępne także oznakowanie znakiem Gaśnica i ogólna instrukcja ppoż.

Wybierz wszystko z opcji obok ceny.

 

Statystyki Komendy Głównej Państwowej Straży Pożarnej mówią, iż tylko w 2021 roku w polskich mieszkaniach miało miejsce 33.867 pożarów, w których poszkodowanych zostało 2.304 osób, w tym 421 ze skutkiem śmiertelnym.
Według zawodowych strażaków zdecydowaną większość pożarów dałoby się ugasić w zarodku,
gdyby w mieszkaniu znajdowała się... gaśnica.

źródło: www.gov.pl/web/kgpsp

 

Zobacz też miniporadnik o gaśnicach na końcu opisu.

 

Cechy gaśnicy gastronomicznej GPN-2x ABF:


Łatwa i ergonomiczna w obsłudze.
▪ Bardzo skuteczna w gaszeniu olejów i tłuszczów jadalnych.
▪ Warstwa izolacyjna środka gaśniczego uniemożliwia ponowny samozapłon.
▪ Zawór odcinający za wskaźnikiem ciśnienia ułatwia kontrolę gaśnicy.
▪ Konstrukcja zaworu umożliwia czasowe przerwanie gaszenia.
▪ Możliwość wielokrotnego napełniania.
▪ Zbiornik gaśnicy pokryty farbą poliestrową odporną na promienie UV.
▪ Wnętrze zbiornika zabezpieczone powłoką antykorozyjną.

 

 
Produkowana zgodnie z wymaganiami rynku krajowego i unijnego w oparciu o certyfikowany system jakości ISO 9001. Spełnia wymagania normy europejskiej EN3 oraz Dyrektywy Bezpieczeństwa PED 2014/68/UE.

 

 

Dane techniczne gaśnicy gastronomicznej 2l GPN-2x ABF/M:

Skuteczność gaszenia 8A 55B 40F
Masa środka gaśniczego 2 l
Czynnik roboczy N2
Czas działania min. 12 s
Ciśnienie próbne zbiornika 27 bar
Ciśnienie robocze 15 bar
Zakres temperatur stosowania +5 oC / +60 oC
Masa całkowita ~3,5 kg
Maks. napięcie gaszonego urządzenia 1000 V  
Całkowita wysokość 368 mm
Średnica zbiornika 110 mm

 

Dla bezpieczeństwa w przypadku konieczności użycia zalecamy zapoznać się z kartą charakterystyki środka gaśniczego, która jest do pobrania poniżej w zakładce "Załączniki".

 

Sposób użycia gaśnicy gastronomicznej 2 kg:

 

1. Wyrwij zabezpieczenie – zawleczkę. Pozwoli to na odblokowanie gaśnicy.

 

 

2. Skieruj końcówkę wylotową na źródło ognia. Nie należy celować w płomienie.

 

 

 

3. Naciśnij dźwignię spustową, aby uwolnić środek gaśniczy.

 

 

4. Omiataj strumieniem środka gaśniczego źródło ognia, dopóki ogień nie zgaśnie. Trzymaj gaśnicę pionowo.

 

 

Mini poradnik: Jaką gaśnicę wybrać?

Wybór odpowiedniej gaśnicy do domu, mieszkania, biura czy magazynu jest uzależniony od rodzaju pożaru, jaki może powstać w danym pomieszczeniu.

 

Dlatego do kuchni polecamy gaśnice płynowe typu ABF, które doskonale sprawdzają się w gaszeniu płonącego oleju lub tłuszczu lub te z płynem AF (materiały stałe tj. oraz tłuszcze i oleje jadalne).

Do garażu, magazynu, kotłowni lub obiektu publicznego lepsze będą gaśnice proszkowe 4 i 6 kg ABC, które cechują się wysoką skutecznością gaśniczą, gdyż pożary w tym miejscu mogą cechować się dużą siłą ognia.

Do komputera lub innego sprzętu RTV i AGD najlepiej stosować gaśnice i urządzenia śniegowe, w których środkiem gaśniczym jest dwutlenek węgla (nie szkodzi urządzeniom elektrycznym).

W przypadku gaśnic samochodowych najlepiej sprawdzą się gaśnice proszkowe 1 i 2 kg BC. Wersje ABC dodatkowo gaszą pożary materiałów stałych (np. drewna, papieru, tkaniny). Dzięki niewielkim rozmiarom pasują do większości aut osobowych.

Większe magazyny, stacje benzynowe wymagają większych gaśnic i agregatów śniegowych lub proszkowych od 5 do 50 kg, zależnie do rodzaju zagrożenia w obiekcie.

Pamiętaj, że gaśnica to urządzenie podręczne i nie zastępuje straży pożarnej. Skuteczność ugaszenia pożaru w obiekcie zależy w dużej mierze od czasu reakcji na zagrożenie. Im szybciej dowiesz się o pożarze, tym większa szansa, że go ugasisz. Dlatego w komplecie z gaśnicą zdecydowanie polecamy montaż czujek dymu i/lub  ciepła.

 

Dlaczego warto kupować w SupermarketStrazacki.pl?