Masz pytania?  zadzwoń Zadzwoń: 22 750-62-49 lub 605 377 500 (godz 8.00-16.00)           newsletter Zapisz się do newslettera i odbierz kod rabatowy na zakupy.

Gaśnica pianowa gastronomiczna 2l GPN-2x ABF/M

  • Dodaj recenzję:
    (Zobacz recenzje)
  • Kod: 101547
  • Producent: Ogniochron
  • Kod producenta: 5907620602445

  • Historia ceny
  • Czas realizacji: 1-2 dni robocze
  • szt.
  • Cena netto: 117,07 zł / szt. 178,35 zł 144,00 zł / szt.

Gaśnica pianowa gastronomiczna 2l GPN-2x ABF/M

Gaśnica gastronomiczna

 

Gaśnica gastronomiczna została zaprojektowana dla zabezpieczania pomieszczeń, w których występuje szczególne zagrożenie pożarami olejów i tłuszczów jadalnych.

To gaśnica jest szeroko stosowana w gastronomii i kuchniach domowych. Gasi również urządzenia elektryczne pod napięciem do 1000 V.

 

Uwaga! Ze względu na koszty dostawy, w ramach jednego zamówienia można zamówić maksymalnie 6 sztuk tej gaśnicy. Można potem dodać do zamówienia inne produkty. Jeśli potrzebna jest większa ilość tej gaśnicy, prosimy złożyć kolejne zamówienie.

 

W kuchni najczęściej spotykamy się z największym zagrożeniem pożarów materiałów stałych (A), cieczy i materiałów topiących się (B) oraz pożarów tłuszczów i olejów jadalnych (F). Wtedy zalecamy stosowanie gaśnic i urządzeń płynowych ze środkiem gaśniczym w postaci płynu ABF. Gaśnice płynowe posiadają najwyższą skuteczność gaśniczą w gaszeniu pożarów z grupy F, czyli palnych tłuszczy i olejów jadalnych (np. rozgrzanego oleju na patelni). Gaśnica gastronomiczna gasi także urządzenia elektryczne pod napięciem do 1000 V.

Gaśnica gastronomiczna GPN-2x ABF/M jest zmodyfikowaną wersją modelu GWG-2x ABF/MP. Nowa wersja jest m.in. lżejsza i niższa.

Opcje gaśnicy gastronomicznej 

 Do tej gaśnicy można dokupić specjalną apteczkę gastronomiczną HACCP dla przedsiębiorstw z wdrożonym systemem HACCP oraz do wszelkich obiektów gastronomicznych zajmujących się produkcją i przygotowywaniem żywności, oraz związanych z przemysłem spożywczym. Opis apteczki można znaleźć tutaj.

Dostępne także oznakowanie znakiem Gaśnica i ogólna instrukcja ppoż.

Wybierz wszystko z opcji obok ceny.

 

Statystyki Komendy Głównej Państwowej Straży Pożarnej mówią, iż tylko w 2021 roku w polskich mieszkaniach miało miejsce 33.867 pożarów, w których poszkodowanych zostało 2.304 osób, w tym 421 ze skutkiem śmiertelnym.
Według zawodowych strażaków zdecydowaną większość pożarów dałoby się ugasić w zarodku,
gdyby w mieszkaniu znajdowała się... gaśnica.

źródło: www.gov.pl/web/kgpsp

 

Zobacz też miniporadnik o gaśnicach na końcu opisu.

 

Cechy gaśnicy gastronomicznej GPN-2x ABF:


Łatwa i ergonomiczna w obsłudze.
▪ Bardzo skuteczna w gaszeniu olejów i tłuszczów jadalnych.
▪ Warstwa izolacyjna środka gaśniczego uniemożliwia ponowny samozapłon.
▪ Zawór odcinający za wskaźnikiem ciśnienia ułatwia kontrolę gaśnicy.
▪ Konstrukcja zaworu umożliwia czasowe przerwanie gaszenia.
▪ Możliwość wielokrotnego napełniania.
▪ Zbiornik gaśnicy pokryty farbą poliestrową odporną na promienie UV.
▪ Wnętrze zbiornika zabezpieczone powłoką antykorozyjną.

 

 
Produkowana zgodnie z wymaganiami rynku krajowego i unijnego w oparciu o certyfikowany system jakości ISO 9001. Spełnia wymagania normy europejskiej EN3 oraz Dyrektywy Bezpieczeństwa PED 2014/68/UE.

 

 

Dane techniczne gaśnicy gastronomicznej 2l GPN-2x ABF/M:

Skuteczność gaszenia 8A 55B 40F
Masa środka gaśniczego 2 l
Czynnik roboczy N2
Czas działania min. 12 s
Ciśnienie próbne zbiornika 27 bar
Ciśnienie robocze 15 bar
Zakres temperatur stosowania +5 oC / +60 oC
Masa całkowita ~3,5 kg
Maks. napięcie gaszonego urządzenia 1000 V  
Całkowita wysokość 368 mm
Średnica zbiornika 110 mm

 

Dla bezpieczeństwa w przypadku konieczności użycia zalecamy zapoznać się z kartą charakterystyki środka gaśniczego, która jest do pobrania poniżej w zakładce "Załączniki".

 

Sposób użycia gaśnicy gastronomicznej 2 kg:

 

1. Wyrwij zabezpieczenie – zawleczkę. Pozwoli to na odblokowanie gaśnicy.

 

 

2. Skieruj końcówkę wylotową na źródło ognia. Nie należy celować w płomienie.

 

 

 

3. Naciśnij dźwignię spustową, aby uwolnić środek gaśniczy.

 

 

4. Omiataj strumieniem środka gaśniczego źródło ognia, dopóki ogień nie zgaśnie. Trzymaj gaśnicę pionowo.

 

 

Mini poradnik: Jaką gaśnicę wybrać?

Wybór odpowiedniej gaśnicy do domu, mieszkania, biura czy magazynu jest uzależniony od rodzaju pożaru, jaki może powstać w danym pomieszczeniu.

 

Dlatego do kuchni polecamy gaśnice płynowe typu ABF, które doskonale sprawdzają się w gaszeniu płonącego oleju lub tłuszczu lub te z płynem AF (materiały stałe tj. oraz tłuszcze i oleje jadalne).

Do garażu, magazynu, kotłowni lub obiektu publicznego lepsze będą gaśnice proszkowe 4 i 6 kg ABC, które cechują się wysoką skutecznością gaśniczą, gdyż pożary w tym miejscu mogą cechować się dużą siłą ognia.

Do komputera lub innego sprzętu RTV i AGD najlepiej stosować gaśnice i urządzenia śniegowe, w których środkiem gaśniczym jest dwutlenek węgla (nie szkodzi urządzeniom elektrycznym).

W przypadku gaśnic samochodowych najlepiej sprawdzą się gaśnice proszkowe 1 i 2 kg BC. Wersje ABC dodatkowo gaszą pożary materiałów stałych (np. drewna, papieru, tkaniny). Dzięki niewielkim rozmiarom pasują do większości aut osobowych.

Większe magazyny, stacje benzynowe wymagają większych gaśnic i agregatów śniegowych lub proszkowych od 5 do 50 kg, zależnie do rodzaju zagrożenia w obiekcie.

Pamiętaj, że gaśnica to urządzenie podręczne i nie zastępuje straży pożarnej. Skuteczność ugaszenia pożaru w obiekcie zależy w dużej mierze od czasu reakcji na zagrożenie. Im szybciej dowiesz się o pożarze, tym większa szansa, że go ugasisz. Dlatego w komplecie z gaśnicą zdecydowanie polecamy montaż czujek dymu i/lub  ciepła.

 

Dlaczego warto kupować w SupermarketStrazacki.pl?